Wednesday, August 31, 2011

Raya dan Jodoh

Salam.Tgk tajuk entri pon dah macam harom kan?
well arini kita berbicara soal serius.JODOH?

Sebenarnya soalan macam ni sgt IN kalau kita gi beraya kat rumah tokcik,mak lang,pak usu,mak long dan semua sepupu sepapat,jiran2 dan kekadang sahabat handai. Untuk lelaki macam aku, aku xberapa rasa offended sangat dengan soalan cani.Buat bodo,xamik port sudah. Tapi untuk perempuan, based dari story mori, mmg soalan cepu cemas kalo pasal jodoh n nak kawen nih.

Well, tetibe aku rase nak ulas topik nih sebab semalam dah terkena batang hidung sendri.well bese la 1st hand experience lagi best kan kalo kiter nak menulis. Well, semenjak dah keje mesti la orang tanye, ye ko "Nazay bile nak kawen?? mane GF? xbwk datang raye skali?? N utk case aku yang sebelum nih kebanyakan fam aku dah kenal EX aku,so soalan nih sgt awkward utk ditanyakan pada aku".Well aku jawab ar,calon xda lagi,baru pas break up,blabla~~sape nak orang cani.well u know cliche punya jawapan...That was safe answers until this statement was been made by my uncle....

"Ko nih camni punya hensem, kalo xde calon, baik bagi anjing makan" (that was kiasan u know.if you got what he meant.if not, well try again.that was our family style to speak anything openly.)

Sejurus selepas statement tersebut dikeluarkan, tetibe membara jugak la rasa.tapi chill la.mood raya kan.Standard ar gurau2 kasar nih.mmg bese pon aku kenekan orang n terkena.hahaha.

Tu belum makcik aku yang macam berminat nak carikan aku calon pas mulut aku ringan jek cakap, "makcik ada calon ke?..."

Haha.seronok experienced macam nih.ye ar.selama aku jadik Nazay 24 thn nih, Baru tahun ni nazay seorang yang single and available.thn2 lepas semuanya taken.New experience la.ada orang upgrade, semua thn ni. thn first beraya dgn tunang, dgn suami,isteri, dgn gefren tapi aku downgrade, raya single. Well, aku xde la merungut sebab aku xrasa lonely sgt sebab ada kawan2, 2 orang adik yang sempoi sentiasa support abangnye yg Serabut(support ke?) dan AWAK (future GF,hikhikhik). Well best wei,bebas jugak sebab macam xterikat. U know, macam mana bebas sebebas Malaysia merdeka 54 thn bila kite bley usha gegirl tanpa rasa bersalah dgn GF (yeah i did felt guilty to my GF when i did dat.dat was ago.)

So daripada peristiwa tersebut, aku rasa mcm nak plan skema jawapan selamat yg baru supaya xkene statement camtuh n lain2 lagi. Oh dan aku terfikir, adakah open house satu tempat yang best untuk mencari jodoh??sape bley jawabkan?

Anyway, raya cane pon xpenting as long as kita dapat gather sesama dgn family kite kan?itu lagi penting.gather as 1 family gelak tawa sama2.Pagi2 raya salam cium peluk dgn ur parents.that was priceless. Bagi mak ayah duit raya.mesti seronok kan??

Dah off topic plak.Well, Jodoh pertemuan ajal di tangan tuhan. Yeay, ni baru raya ke-2.Ok nak pi sambung makan ketupat.heheh.


Bye.

1 comment:

Lost Kiki said...

ok..part adek yg support tuh i love uols..haahhaa..support kot..alaaaa..24 br kot..still young for a men mcm abg mek..so,keep move on..kita kan rock!!!rock kew?hahahaha..