Monday, February 22, 2010

Entri Separa Kebapaan #1

aku menulis.

ya malam ni aku menulis.menulis utk meluahkan perasaan.okay itu jiwang dan bukan aku sebenarnya.owh itu tipu,xsebenarnya aku jiwang skit.sikit la.ok sedikit pendahuluan untuk entri kurang ilmiah dan sekadar bahan bacaan ringan utk menghilangkan kebosanan.

Owh,anak saudara sulung aku,eamil dah berumur 2 thn.10/2/10 arituh genap la 2 thn.dah makin besar dan makin ligat.macam uncle die jugak.haha.pertama kali aku rasa pembesaran manusia.ye ar,selalu jumpa dan nampaklah dia membesar.balik sekali ke kampung,berubah.lagi sekali balik kampung dan berubah.huhu.masa kecil dulu,aku selalu buli dia.sekarang pun.bezanya sekarang dia dah pandai buli aku balik.Aritu masa raya cina,4 hari la aku menghabiskan masa bersama dia.

Pagi:

Aku bgn tidur.sarapan dan lepak ke ruang depan menonton tv.pastuh tidak semena2 budak kecik tuh datang dan pegang ibu jari telunjuk aku.(sangat comel bila bdk kecik genggam jari org dewasa)."JOM",kata eamil.aku sengaja memberatkan punggungku."Ucu,jooom".

Aku:nak gi mane??
Eamil:tuhh.
Aku:mana?.

Eamil membawa aku ke tempat gantungan kunci dan tunjukkan kunci "mickey mouse".

Aku:nak jalan-jalan nek Lyn la tuh.pagi lagi la tuh.
Eamil:merengek dan membentak mahu dibawa jalan bersiar2 ngan Lyn gak.ok.
Aku:ambil kunci dan bawa dia keluar rumah.

sampai di luar rumah.

Aku:kita naik motor ni.(sambil menunjuk kepada motor abah.motor C70)
Eamil:menggeleng kepala.
Aku:peh kerek btul bdk kecik nih.sambil menghidupkan enjin dan bawak Eamil pusing2 kampung.

Pagi dah dibawa bersiar2.petang pon pantang aku ke depan,mesti nak gi jalan jugak.haih seb baik dia sorang jek.tp aku suka bila die tiba2 buat baik,behave dan genggam jari telunjuk aku.arr comel sungguh.pastuh cakap "jom,ucu".jalan jek keje die nih.kat pontian xpuas berjalan la kot.xde sape nak melayan.haha.

yang cambest dia ni suka sangat dgn Lyn.Lyn jek yang dia nak naek dibawa bersiar2.aritu,sepupu aku bawak motor sama mcm Lyn.aku dah malas aku sruh sepupu aku bawak dia jalan2,tetap menolak.walaupun aku nak bawak dia jalan2 dgn motor tersebut,dia tetap enggan.Dia mahu dibawa bersiar2 dgn Lyn.aku tatau nape minat sangat die dgn Lyn.sbb lyn,cute kot.hehe.

macam tu la 4 hari aku habiskan masa dengan eamil.hari2 rutin sama.bawak jalan,bergurau senda dgn dia,tidur.

Masa tidur:

Baring sebelah aku kat depan.pastuh aku tepuk2 la dia sampai dia terlelap.wah terlelap.tapi aku tepuk kosong jek,xde la lagu,lullaby bagai.tidur jugak dia.bila tgk muka dia tidur rasa tenang jek.ye ar budak kecik tidur kan.comel lagi.hahaha.kalo dia bangun esok,start lagi la rutin yg kekadang wat aku rase nak backhand-tapi-xsampai-hati-sbb-dia-bdk-kecik.sabar jek la ye.itulah bezanya bergurau dgn bdk kecik dan bdk besar.kalau sakat camne sampai dia nanges,5 minit dia carik ko balik ajak bergurau.

haha.seronok btul layan bdk kecik nih.tp umur 3 thn ke bawah.aku rase thp umur macam tuh die xbyk pengaruh2 kartun Cartoon Network,Geng Bas Sekolah,Ben 10.maka,seronok utk dibuli.

Arr,kalo anak aku nnt camne la aku layan die ek????